Welkom bij LightRec

In een hogere versnelling
Op deze plek constateerde ik vorig jaar dat LightRec in de afgelopen jaren de infrastructuur van de inzameling sterk heeft verbeterd. Het aantal plekken in de detailhandel waar consumenten en professionals hun oude lampen gratis kunnen inleveren voor recycling, is de afgelopen jaren enorm gegroeid. In bijna alle technische groothandels, bouwmarkten, tuincentra en supermarkten staan tegenwoordig Wecycle-inzamelbakken. We naderen daarmee de 100% dekking in de retail. Recent onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van LightRec liet zien dat winkels ook steeds meer spaarlampen van consumenten aannemen en op de juiste manier afgeven voor recycling.

Toch schommelt, ondanks alle inzet van ons en de ketenpartners én die uitstekende infrastructuur, het inzamelingspercentage van verlichting nog steeds rond de 35%. De oorzaken zijn inmiddels bekend: lampen zijn klein en licht en verdwijnen gemakkelijk in de vuilnisbak. In de professionele sector geldt dat ze bij onderhoud of renovatie gemakkelijk met armatuur en al in de container met bouw- en sloopafval of oud ijzer terechtkomen. Daardoor kan uitvoeringsorganisatie Wecycle slechts ongeveer de helft van alle afgedankte spaarlampen en tl-buizen en een op de vijf armaturen verantwoorden. Voor een deel wordt het ‘weglekken’ van met name armaturen naar de ijzerhandel gestuit door nieuwe regelgeving, die een verbod stelt op het afgeven van verlichting aan niet-gecertificeerde verwerkers. Maar beter nog zou zijn als er voor die sector ook een registratieverplichting zou komen, zodat we eindelijk eens een goed beeld krijgen van de ‘echte’ ingezamelde hoeveelheden.

LightRec wil graag aansluiten bij de Europese regelgeving die in 2014 is ingegaan, wat inhoudt dat we ons inzetten om in 2019 65% van alle vrijkomende lampen en armaturen in te zamelen en te recyclen. Dat betekent dat we nog veel werk moeten verzetten om de inzameling in een hogere versnelling te krijgen. Dat zal niet meevallen, maar er zijn gelukkig ook lichtpuntjes. Zo steeg de verkoop van het aantal lampen en armaturen het afgelopen jaar voor het eerst sinds de crisis weer.

Gezien de exponentiële stijging van met name het aantal verkochte ledlampen verwacht ik dat het aantal afgedankte tl-buizen en spaarlampen de komende jaren weer zal stijgen. Dat geldt ook voor de professionele sector, omdat sinds vorig jaar de inzamelmiddelen voor verlichting opgenomen zijn in het standaard bouwbestek van STABU. De eerste effecten daarvan zijn al merkbaar en ik verwacht dat dit effect zeker nog zal toenemen. Hoe dan ook zal LightRec de komende tijd blijven inzetten op het verhogen van de inzamelresultaten in het professionele circuit, omdat daar nu eenmaal de meeste lampen en armaturen vandaan komen.

Kortom: de wil is er, de infrastructuur ligt er, het is nu aan consumenten en professionals om meer lampen en armaturen in te leveren. Gedragsverandering gaat vaak langzaam. Langzaam, maar zeker zeg ik dan. Op weg naar de 65% inzameling!

Martin de Jager
Voorzitter Bestuur Stichting LightRec