Strategische koers

Een blijvende uitdaging
De vraag naar gasontladingslampen, spaarlampen en halogeen lampen liet afgelopen jaar opnieuw een duidelijk dalende trend zien. Ook de vraag naar tl-buizen nam af, al lijkt het erop dat de tl-buis ook de komende jaren nog wel onderdeel zal blijven van het verlichtingslandschap. Een landschap dat, zoveel is duidelijk, meer en meer gedomineerd wordt door ledverlichting en -systemen.

In de bedrijvenmarkt tekent de snelle verschuiving van tl-buizen naar ledverlichting zich het duidelijkst af. Ook in 2015 groeide de verkoop van led in dit marktsegment verrassend snel, met als gevolg dat er een robuuste stroom afgedankte tl-verlichting vrijkwam. In zijn algemeenheid kan dan ook worden gesteld dat de snelle opmars van led de komende jaren om een aanhoudende inspanning van LightRec vraagt. Het blijft een uitdaging om in deze markt de golf aan gasontladings- en spaarlampen en tl-buizen die worden afgedankt gescheiden in te zamelen en op een verantwoorde manier te verwerken.

De consumentenmarkt laat een ander beeld zien. De kleinverbruiker zit nu nog volop in spaarlampen en de overgang naar led komt hier waarschijnlijk pas goed op gang tegen de tijd dat in de bedrijvenmarkt de transitie is voltooid. Het aandeel van kleinverbruikers in de afgedankte verlichting zal naar verwachting fors gaan toenemen als de consument op grote schaal overstapt op led. Het weer opleven van de economie en het toenemende consumentenvertrouwen speelt hierbij een niet onbelangrijke rol.

Schieten op bewegende doelen
LightRec wil haar inzamelambities op de meest effectieve en efficiënte manier realiseren. Dat betekent dat ons blijven focussen op het segment met het grootste potentieel in de markt, de professionele sector. Dit marktsegment neemt 80% van alle afgedankte lampen, tl-buizen en armaturen voor zijn rekening en hier is in de inzameling het meest te halen. We richten nieuwe initiatieven dan ook met name op uitvoerende bedrijven. Tegelijk blijven we de opdrachtgevers van installateurs, onderhoudsbedrijven, bouwers en slopers aanspreken. Als zij de eis dat afgedankte verlichting apart wordt ingeleverd expliciet in hun opdracht opnemen, dan zal de opdrachtnemer moeten verantwoorden dat hij zich daaraan heeft gehouden. Deze eis is inmiddels opgenomen in de Standaard Bestekbepalingen of STABU, iets waarvan de we de eerste positieve effecten nu reeds kunnen waarnemen.

Maar we realiseren ons dat we schieten op bewegende doelen: ook de komende jaren zal er sprake zijn van doorlopende verschuivingen in verkoopvolume en inzamelstromen. Alle reden om over de hele linie in alle marktsegmenten te blijven investeren in het bewustzijn over en de aandacht voor gescheiden inzameling. Voor de consumentenmarkt zal dit vooral neerkomen op nieuwe bewustwordingscampagnes: nog steeds verdwijnen te veel spaarlampen in het huisafval. Voor de professionele markt zal de focus vooral op sloopbedrijven liggen. Zij krijgen inzamelmiddelen voor lampen en tl-buizen aangeboden die Wecycle komt afhalen als ze vol zijn. Ook blijven we ze aanmoedigen ervoor te zorgen dat armaturen die zij inzamelen en aan de (gecertificeerde) metaalhandel leveren, worden geregistreerd. Deze registratie is inmiddels wettelijk verplicht als een bedrijf enige verwerkingshandeling verricht.