Lampenrecycling in Europees verband

EucoLight
Stichting LightRec is aangesloten bij het in 2015 opgerichte Europese samenwerkingsverband EucoLight. Hierin zijn 16 Europese stichtingen verenigd die in eigen land de inzameling en recycling van verlichting managen. EucoLight geeft deze stichtingen een stem in Brussel en verstevigt de samenwerking binnen de branche op Europees niveau.

De nieuwe Europese wetgeving voor e-waste, de WEEE Directive, en de herziening hiervan, hebben een grotere impact op verlichting dan op andere productcategorieën die onder deze regelgeving vallen. Losse lampen hebben een laag gewicht, maar worden in grotere hoeveelheden ingezameld en gerecycled dan andere typen elektrische apparaten. Bovendien vraagt oude verlichting om specialistische inzamel- en recyclingfaciliteiten: de meeste oude lampen zijn fragiel en bevatten stoffen die een speciale behandeling vereisen.

Het in Brussel gevestigde EucoLight is opgericht om positief te kunnen reageren op deze uitdagingen en om effectief te kunnen samenwerken met andere Europese entiteiten en brancheorganisaties. EucoLight zet zich in om het regelgevingkader voor verlichtingsafval en het bijbehorende level playing field te versterken, de ontwikkeling van passende internationale standaarden te ondersteunen en om zijn leden te helpen en gidsen waar nodig.

EucoLight heeft in 2015 al actief deelgenomen aan meerdere overleggen –  georganiseerd door onder meer de Europese Commissie – aangaande de circulaire economie en de manier waarop verlichtingsproducenten hun producten rapporteren aan hun WEEE inzamelsysteem. Ook heeft het samenwerkingsverband haar input geleverd voor mogelijke wijzingen in wetgeving die invloed hebben op e-waste inzamelsystemen.

Meer informatie over Eucolight is te vinden op de website: www.eucolight.org