Welkom bij LightRec

Het afgelopen jaar heeft LightRec belangrijke stappen gezet in het realiseren van haar ambities. Er is gewerkt aan het verder uitbreiden van het inzamelnetwerk voor de consumentenmarkt, door nog meer winkels te bewegen om inzamelbakken te plaatsen. Op korte termijn verwachten wij dat het inzamelnetwerk in de retail compleet zal zijn, zodat de consument straks bij het dagelijkse boodschappen doen zijn oude lampen altijd kan inleveren.

Daarnaast heeft LightRec een aanpak op poten gezet om de grootste lekstroom bij de sloop en renovatie van huizen en gebouwen in te dammen. Hierbij komt naar schatting 30% van alle afgedankte verlichtingsapparatuur vrij. Als daarvan een aanzienlijk deel richting Wecycle wordt geleid, belooft dat de komende jaren substantieel betere inzamel- en recyclingprestaties in dit segment.

Eigenlijk doen we niet meer dan bevorderen dat bestaande regels worden nageleefd. Het Bouwbesluit 2012 stelt de eis dat vrijgekomen lampen en armaturen gescheiden worden ingezameld en verwerkt, maar in de praktijk is dat een dode letter: de sloopbal gaat erin, het metaal van onder andere verlichtingsarmaturen wordt uit het puin gevist en voor een paar tientjes per container verkocht aan de metaalhandel.

“We willen verlichting apart verwijderen, vóórdat de sloopbal erin gaat”

Daarom zijn we het gesprek aangegaan met de branchevereniging van sloopbedrijven, VERAS. Samen met VERAS en ons inzamelsysteem Wecycle hebben wij in een aantal pilots onderzocht hoe de gescheiden inzameling in de sector kan worden opgevoerd. Het blijkt dat in de renovatiesloop lampen en armaturen tegen beperkte meerkosten meegenomen kunnen worden bij het verwijderen van leidingen en bekabeling. Bij totaalsloop is in de regel wel extra materieel en arbeidskracht nodig om lampen en armaturen te verwijderen.

Multichannel-aanpak
Op basis van die bevindingen hebben we een ‘multichannel-aanpak’ ontworpen die we inmiddels uitrollen. Sloop- en renovatiebedrijven kunnen een beroep doen op Wecycle voor inzamelmiddelen en het ophalen van de ingezamelde lampen en armaturen. Het staat hen overigens ook vrij om verlichting in te leveren bij een commerciële verwerker, mits die WEEELABEX-gecertificeerd is. Dan wordt het verwerkte volume geregistreerd en weten we zeker dat het volgens de regels en met een optimaal resultaat is gerecycled.

Wij zoeken inmiddels steun voor de aanpak bij de opdrachtgevers van sloop- en renovatieprojecten. En dringen er bij hen op aan om de clausule dat lampen en armaturen conform de regels van het Bouwbesluit moeten worden verwijderd op te nemen in het bestek. De opzichter kan daar toezicht op houden en zorgt de facto voor privaatrechtelijke handhaving. Het is een aanpak die naadloos aansluit op het overheidsbeleid op het gebied van Duurzaam Inkopen en de overheid kan hier in haar eigen opdrachten het voorbeeld stellen.

De aanzet voor de aanpak van onze grootste lekstroom maakt 2016 een bijzonder jaar. De resultaten daarvan gaan we naar verwachting in de komende jaren plukken.

Martin de Jager
Voorzitter Bestuur Stichting LightRec