Onderzoek

LightRec en Wecycle voeren jaarlijks onderzoek uit om informatie te winnen om de inzameling en recycling van verlichting nog beter en efficiënter in te richten. Zo verrichtte Wecycle in 2016 onderzoek naar de bekendheid van de mogelijkheid tot inleveren in de bouwsector. 62% van de werknemers in deze sector weet nu dat energiezuinige lampen bij Wecycle kunnen worden ingeleverd, voor armaturen is dit 43%. Binnen deze groep is het goed bekend dat inleveren gratis is en dat dit kan bij de groothandel of op het bedrijf zelf. Eenmaal bekend met de dienstverlening van Wecycle, neemt het gebruik ervan toe.

Maar we onderzoeken meer. Zo blijkt uit ons onderzoek dat de campagne die de consument aanspoort om afgedankte lampen (en elektrisch gereedschap) in te leveren bij de bouwmarkt, een 6,9 krijgt als rapportcijfer. De recycleboodschap komt goed over: opgeteld geeft meer dan 85% van de respondenten aan dat de commercial aanspoort om oude spullen/apparaten/lampen in te leveren. De bekendheid met de Wecycle-inleverbak in winkels voor spaarlampen, blijft over langere termijn toenemen. Deze stijgt in 2016 door naar 61%, tegen 51% twee jaar eerder.

Jekko
De Jekko is de handige inzamelhulp voor thuis, waarin consumenten makkelijk klein e-waste, batterijen en lampen kunnen bewaren, om ze later in één keer mee te nemen naar de inzamelbak in de winkel of milieustraat. Inmiddels hebben meer dan een miljoen gezinnen de Jekko in huis. Uit onderzoek van Wecycle in 2016 blijkt dat Jekko-gebruikers enthousiast zijn over inzamelmiddel en dat het merendeel van de consumenten heeft hem in de schuur of garage heeft staan. De meeste consumenten brengen de inhoud van een volle Jekko naar de plaatselijke milieustraat. Ook brengen veel huishoudens  de volle Jekko naar de winkel.

Mede door de Jekko leveren consumenten e-waste en oude lampen steeds vaker in. LightRec is heel content met deze ontwikkeling en heeft daarom een nieuwe oplage Jekko’s gefinancierd. Deze zijn verkrijgbaar bij diverse winkels, gemeenten en scholen.