Financieel

Hogere inkomsten, lagere kosten dan verwacht
Geholpen door een aantrekkende markt voor lampen en armaturen, zijn de fees die deelnemende producenten en importeurs afdragen over hun verkopen in 2016 gestegen tot € 7,4 miljoen. Dat is 6,5% meer dan in het voorgaande jaar, wat te danken is aan stijgende verkoopaantallen. In de begroting was juist uitgegaan van een daling van de inkomsten.

De kosten stegen tot € 4,5 miljoen, maar deze toename was veel minder fors dan verwacht. De kosten van inzameling en verwerking van de verlichting, de grootste kostenpost, stegen met 6,3% tot ruim € 2,5 miljoen. Kostenbeheersing en temporisering van projecten enerzijds en hogere opbrengsten voor teruggewonnen metalen anderzijds hielpen om de kosten binnen de de vooraf gestelde kaders te houden.

De uitgaven aan marketing en communicatie namen in 2016 toe tot € 0,9 miljoen, maar dat is veel lager dan het bedrag waar de begroting van uitging. Verschillende acties en campagnes kwamen later op gang of zijn bijgesteld. De kosten inzake Wecycle, de Vereniging NVMP, het Nationaal (W)EEE Register en LightRec liggen allemaal onder begroting. Door de lagere doorbelastingen van de externe partijen en door een goede kostenbeheersing van de uitgaven ten behoeve van de eigen stichting, zijn lagere kosten gerealiseerd.

Financiële positie versterkt
De hoger dan verwachte inkomsten en de minder sterke stijging van de kosten lieten ruimte om € 1,9 miljoen toe te voegen aan de voorziening voor de verwerking van toekomstige stromen afgedankte tl-buizen en spaarlampen. Deze voorziening vormt de bulk van de passief-kant van de balans. Tegenover deze voorzieningen staat aan de actief-zijde een grote kaspositie. Als waarborg voor de continuïteit van het inzamelsysteem is LightRec door de wetgever verplicht om een solide buffer aan te houden.

De financiële baten, met name inkomsten uit beleggingen en liquide middelen, bedragen € 0,2 miljoen. Over de som van het fiscale en commerciële resultaat is Lightrec € 1,2 miljoen aan vennootschapsbelasting verschuldigd.