Lampenrecycling in Europees verband

Sinds 2015 is EucoLight de overkoepelende spreekbuis van de gezamenlijke Europese inzamelsystemen op het gebied van inzameling en recycling van energiezuinige verlichting. De belangrijkste doelstellingen van het platform zijn:

  • het over het voetlicht brengen van de positieve impact die de inzamelsystemen hebben op het milieu en de samenleving;
  • het onderhouden van een constructieve dialoog met de diverse stakeholders, om zo de expertise op het gebied van inzameling en recycling van verlichting te borgen;
  • het verstevigen van de samenwerking binnen de branche op Europees niveau;
  • het versterken van het regelgevingkader voor verlichtingsafval en het bijbehorende level playing field.

LightRec is prominent vertegenwoordigd in twee van de Brusselse EucoLight-werkgroepen, te weten de policy en de logistics working group. Vooral de policy working group is belangrijk, omdat daarin de positie van EucoLight wordt bepaald binnen de verschillende politieke gremia.

Conferentie
In 2016 was LightRec ook vertegenwoordigd op de jaarlijkse EucoLight-conferentie, ditmaal in het Franse Chantilly. Daar bespraken de vertegenwoordigers van de 18 Europese inzamelsystemen een breed scala aan onderwerpen, waaronder LED-recycling, de terugwinning van zeldzame aardmetalen en een aantal regelgevende aspecten die voortvloeien uit de WEEE-richtlijn. Ook werden er twee nieuwe EucoLight-leden verwelkomd (Amb3E uit Portugal en Ekosij uit Slovenië). Tijdens de Chantilly-conferentie ontvingen Ecolamp (Italië), Récylum (Frankrijk) en Recolight (UK) een EucoLight Recyling Light Award voor projecten op het gebied van respectievelijk inzameling, publieksvoorlichting en WEEE-beleidsontwikkeling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie over Eucolight is te vinden op de website: www.eucolight.org